~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...λέμε στους γείτονες μας - Κρατάμε τις γειτονιές μας ζωντανές....Δημιουργούμε Επιτροπές Γειτονιάς και οργανώνουμε γιορτές γνωριμίας μεταξύ μας στην γειτονιά ή στην πόλη μας
___________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
_________________________________________________________________________________________________

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................................................... 2400 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου μας φιλόσοφου Αριστοτέλη ...........................................

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Το φαρμακείο Ραφαλιά, αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της Ύδρας για τους επισκέπτες του νησιού

Το φαρμακείο Ραφαλιά είναι από τα παλαιότερα της Ελλάδας και ίσως από τα ομορφότερα της Ευρώπης. Αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της Ύδρας για τους επισκέπτες του νησιού και βεβαίως σημείο αναφοράς για τους Υδραίους που από πάππου προς πάππου έπαιρναν από εκεί τα φάρμακά τους.

Η οικογένεια Ραφαλιά έχει ιστορία 400 ετών στο νησί της Ύδρας.
Ο Ευάγγελος Ραφαλιάς (1868-1936) – εγγονός του πυρπολητή Δημητρίου Ραφαλιά – ολοκλήρωσε τις σπουδές Φαρμακευτικής στην Αθήνα και ίδρυσε το φαρμακείο Ραφαλιά το 1890. Ο γιος του Ανδρέας σπουδάζει ιατρική και ασκεί το επάγγελμα στην Ύδρα. Ο Ανδρέας Ραφαλιάς ήταν ένας πολύ αγαπητός άνθρωπος και εξαίρετος γιατρός, που οι Υδραίοι ακόμη τον θυμούνται με αγάπη και εκτίμηση. Διετέλεσε μάλιστα και Δήμαρχος Ύδρας.
Σήμερα, ιδιοκτήτης είναι ο εγγονός του ιδρυτή και γιος του Ανδρέα, Ευάγγελος, που ανέλαβε το 1978.

Το Φαρμακείο Ραφαλιά αποτελεί μνημείο πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής παράδοσης, αφού δεν έχουν γίνει επεμβάσεις στο κτήριο και η επίπλωση παραμένει η αρχική. Η επίπλωση κατασκευάστηκε από σουηδικό πεύκο, ξύλο εξαιρετικά ανθεκτικό στη φθορά. Αξιοσημείωτος είναι και ο δεύτερος χώρος του φαρμακείου, όπου παλιότερα διεξάγονταν ιατρικές εξετάσεις. Τέλος, υπάρχει πλούσια συλλογή από πορσελάνινα και γυάλινα βάζα, σκεύη, εργαλεία και εκδόσεις φαρμακευτικών βιβλίων.
Ο Βαγγέλης Ραφαλιάς, ο σημερινός ιδιοκτήτης, επιδεικνύει ιδιαίτερη φροντίδα για τη διαρκή συντήρηση του φαρμακείου. Η αγάπη του για το επάγγελμα, αλλά και η αφοσίωσή του στην οικογενειακή επιχείρηση, τον ωθούν να ψάχνει συνεχώς τρόπους ανανέωσης του φαρμακείου με την τόσο μακρά ιστορία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως όταν ανακάλυψε στο ημερολόγιο της μητέρας του κάποιες συνταγές καλλυντικών, αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την παρασκευή τους και να συνεχίσει την κληρονομιά της.
Έτσι, πλέον διαθέτει στο φαρμακείο του κολόνιες, κρέμες, λοσιόν, σαπούνια και ένα σωρό άλλα εξαιρετικής ποιότητας παρασκευάσματα, σε καλόγουστες συσκευασίες και μοναδικά περιτυλίγματα, τα οποία προμηθεύονται, επίσης, αρκετά μαγαζιά της Ύδρας.
Ο Βαγγέλης βρίσκεται πάντα στο Φαρμακείο, πρόθυμος να εξυπηρετήσει αλλά και να βρει την ευκαιρία να μιλήσει για τις ιστορίες του Μνημείου-Φαρμακείου!

____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου