~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...λέμε στους γείτονες μας - Κρατάμε τις γειτονιές μας ζωντανές....Δημιουργούμε Επιτροπές Γειτονιάς και οργανώνουμε γιορτές γνωριμίας μεταξύ μας στην γειτονιά ή στην πόλη μας
___________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
_________________________________________________________________________________________________

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................................................... 2400 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου μας φιλόσοφου Αριστοτέλη ...........................................

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Σπάνιες φωτογραφίες από το Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία»

Athens 1888-1890 Grand Bretagne Hotel

Αθήνα 1888-1890.
Το 1888 μετά το θάνατο του συνεταίρου του Σάββα Κέντρου, ο Ευστάθιος Λάμψας γίνεται ο μοναδικός ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» και προβαίνει στην πρώτη επέκτασή του. Από εκεί και η σπάνια αυτή εικόνα.
Στοιχεία:
Μέγαρο Αντωνίου Δημητρίου-Ξενοδοχείον «Μεγάλη Βρετανία»
Οδός Βασ. Γεωργίου Α’ 2
Αρχιτέκτων: Theophil Hansen [γεν. 13.07.1813 – † 17.02.1891]
Κατεδάφιση: 1956 – 1957
Στη θέση του τον νέο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
Αθήνα 26 Ιανουαρίου 1958.
Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο όπου καταγράφεται το Μέγαρο Δημητρίου – το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία- κατεδαφισμένο.
«Από το αρχικό διώροφο κτίσμα του Θ. Χάνσεν (1844) διατηρήθηκαν ανακατασκευασμένες οι προ της εισόδου επί της οδού Βασ. Γεωργίου αψίδες, και το υπόλοιπο οικοδόμημα κατεδαφίστηκε (1957), για να δώσει την θέση του σε μία ΝΕΑ κατασκευή, όπου καταβλήθηκε προσπάθεια να διατηρήσει αυτή εξωτερικά το ιδιαίτερο νεοκλασικό ύφος του Χάνσεν.
Σε πρώτο πλάνο παρελαύνει πάνω στη Βασιλίσσης Σοφίας η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού ενώ χιονίζει….» (credit: Tobias Knut)


Αθήνα 1958-1959.
Σπάνιο ντοκουμέντο.
«Hotel Le Petit Palais» – Μεγάλη Βρετανία…
Το καλοκαίρι του 1957 κατεδαφίζουν το αρχοντικό – κόσμημα που στέγασε αρχικά το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Πρόκειται για το Μέγαρο Αντωνίου Δημητρίου, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Theophil Hansen [γεν. 13.07.1813 – † 17.02.1891] που ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1842-1844.
Στην παραπάνω φωτογραφία καταγράφεται η ανέγερση του νέου κτηρίου που κράτησε εξωτερικά -στην είσοδο- το ύφος του Μεγάρου Δημητρίου με την χαρακτηριστική τοξοστοιχία.
Πολιτικός Μηχανικός: Κώστας Βουτσινάς
Το διάστημα που γίνονται οι εργασίες ανέγερσης, το ξενοδοχείο λειτούργησε στο «Le Petit Palais», κτήριο του μεσοπολέμου που αποτελείτο από την πτέρυγα της Βουκουρεστίου και την πτέρυγα της Πανεπιστημίου.
Οι νέες πτέρυγες οικοδομήθηκαν την δεκαετία του 1920. Κατά την διάρκεια της επέκτασης της Μεγάλης Βρετανίας ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Στάθης Λάμψας αναγκάστηκε και νοίκιασε για 10 χρόνια (1923-1933) το Ανάκτορο του Πρίγκηπα Νικολάου – Μέγαρο Στέφανου Ψϋχα – νύν Ιταλική Πρεσβεία, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας και Σέκερη 2.
Ας σημειωθεί επίσης οτι η πτέρυγα της Πανεπιστημίου εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 1930.
Πηγή: Έλενα Παπανδρέου «Ιστορία του Ξενοδοχείου «της Μεγάλη Βρετανίας»
Επίσης,αριστερά στο βάθος, καταγράφεται η ανέγερση της τεράστιας πολυκατοικίας επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας 2-4-6 και Όθωνος 10.
Εκεί υπήρχε το Μέγαρο Νεγρεπόντι-Λουριώτη με την θαυμάσια κιονοστοιχία, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα – μηχανικού : Eugène Troump [γεν. 1843 – † ;]. Το μέγαρο Νεγρεπόντι-Λουριώτη εκτιμάται οτι ανεγέρθηκε γύρω στα 1878 και κατεδαφίστηκε τον Απρίλιο του 1957. 

Κείμενο: Δέσποινα Δρεπανιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου